Oana Neacşu ne spune:
Inventivitatea românilor n-are graniţe, chiar şi atunci când e vorba de furat. După ce am furat lebedele de la Viena şi le-am mâncat, am devenit celebri în toată lumea. Între timp, ne-am “perfecţionat” şi ne-am şi reprofilat.
Astfel că, mai nou, unii români aflaţi prin străinătăţuri fură - pe lângă haine, bijuterii şi bani - macarale, excavatoare, motoare de iahturi, cabluri, peştii din lacuri, bancomate şi biciclete.
Am devenit spaima Europei, în anul 1990, când ţiganii români au prins şi au mâncat lebedele “de decor” de pe lacurile vieneze.
Ne-au arătat cu degetul toţi, de ne era ruşine să mai scoatem capul în lume. Anii au trecut, iar lumea aproape că uitase de păţania cu lebedele vieneze.
Scânteia s-a reaprins însă, în luna februarie, când mai mulţi imigranţi români au fost acuzaţi că ar fi omorât pentru a le mânca câteva lebede, care aparţineau Reginei Marii Britanii.
Resturile acestora ar fi fost găsite pe un câmp în estul Londrei, acolo unde îşi au corturile mai mulţi imigranţi, printre care şi români.
Bani
În iunie, câţiva români au fost implicaţi într-unul dintre cele mai mari jafuri cu carduri bancare: este vorba de peste un million de euro, furaţi din 300 de conturi ale irlandezilor.
Banii fuseseră retraşi, în martie şi aprilie, cu ajutorul unor carduri clonate de la bancomate din mai multe ţări europene, printre care Italia, Spania şi România. Se pare că autorii jafului au plătit angajaţi ai unor magazine şi restaurante din Dublin pentru a scana cardurile.
Peşti
În noiembrie 2007, autorităţile britanice au decis să combată direct cazurile de furt de peşte din lacurile şi râurile din Marea Britanie, instalând avertismente similare cu indicatoarele rutiere. Şi asta, după ce presa britanică a relevant cazuri în care emigranţii români şi polonezi fură peşte cu scopul de a-l găti.
Bancomate
Un grup de gălăţeni, specializaţi în prostituţie, furturi şi tâlhării, a fost anihilat în Spania, în urmă cu doi ani. Anchetatorii au descoperit la locuinţele acestora, pe lângă maşini furate, bijuterii, acte false şi bancomate. Potrivit poliţiştilor, bancomatele erau smulse cu ajutorul unui cablu legat de maşină.
Macarale
Poliţia din Castellon a arestat, la începutul lunii august, 15 români care furau macaralele şi schelele de pe şantierele din zonă. Macaralele furate erau apoi dezasamblate într-un depozit.
Poliţiştii spanioli au spus că grupul de hoţi era bine organizat, şeful acestuia având o firmă de construcţii, iar hoţii erau angajaţii săi. Din declaraţiile românilor rezultă că patronul le cerea să fure materialele pentru a le vinde în România.
Cabluri
Tot din Spania, unii dintre confraţii noştri s-au pus pe furat cabluri, pe care le aducea în România şi le vindeau.
Biciclete
O bicicletă de închiriat, furată de la Paris, a fost găsită de un fotograf francez, în timpul unei excursii la Braşov.
Cale ferată
În Germania, românii sunt cunoscuţi ca furând de prin magazinele de haine şi din cele de parfumuri, asta până când un grup de compatrioţi de-ai noştri au “atentat” la calea ferată a nemţilor.
Iahturi
Câţiva români din Olanda s-au gândit că s-ar putea îmbogăţi de pe urma motoarelor de iahturi furate. Planurile le-au fost date peste cap însă de poliţiştii olandezi.
Excavatoare
Deşi pare greu de crezut că excavatoarele se pot fura, un grup de români din Italia a reuşit să “sustragă” 40 de astfel de utilaje. Hoţii scoteau utilajele pe şenile din şantier, după care le depozitau în curtea unui complice italian. După ce falsificau o serie de acte, românii încărcau excavatoarele în tiruri şi le trimiteau în ţară.
Haine
În aprilie, un ofiţer de la Poliţia Cluj-Napoca şi soţia acestuia, de meserie economist, au fost arestaţi de autorităţile austriece, după ce au fost surprinşi de camerele de supraveghere, furând haine din mai multe magazine din complexul comercial Wiener Neustadt din Austria.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu