17.09.2008

Cristina Dobreanu

Numarul gastilor de cartier a scazut in Bucuresti, in 2008, insa s-au inmultit grupurile de la coltul strazii, care se fac remarcate indeosebi prin consumul mare de droguri si de alcool si sunt principalele vinovate de provocarea scandalurilor si a actelor de violenta stradala.

O analiza a Departamentului de Prevenire a Criminalitatii din cadrul Politiei Capitalei arata ca numarul grupurilor de la coltul strazii a crescut semnificativ in ultimul an, in timp ce gastile de cartier incep sa dispara fie pentru ca membrii acestora au fost arestati, fie pentru ca se deplaseaza in strainatate pentru a comite infactiuni, potrivit NewsIn. Politistii au constatat ca infractiunile comise de cele doua tipuri de gasti sunt cauzate de consumul de droguri si de alcool. De asemenea, atat gastile de cartier, cat si cele de la coltul strazii sunt principalii factori care determina scandalurile si actele de violenta stradala favorizate si de rivalitatile dintre gasti. Politistii recunosc ca, de cele mai multe ori, ei nu sunt anuntati de aceste lupte. Studiul politistilor releva faptul ca tinerii care fac parte din gastile de cartier fug de responsabilitati si obligatii in mediul in care traiesc si resping orice forma de autoritate si se revolta impotriva oricarei forme institutionale.
De regula, gastile apreciaza actele de teribilism ca fiind o dovada de barbatie si sunt mereu in cautare de senzatii tari.
"Baietii de cartier" se intalnesc, de regula, la coltul strazii, unde consuma alcool si se drogheaza, iar pentru a face rost de bani, talharesc, sparg masini sau fura din locuinte. In principal, cei care formeaza gastile de la coltul strazii sunt persoanele care au abandonat scoala. Lipsei de educatie i se adauga si saracia, somajul, lipsa locurilor de munca si a banilor, precum si conditiile foarte proaste de locuit. Politistii au reusit in 2007 sa separe 83 de gasti de cartier, o mare parte dintre membrii acestor grupari ajungand dupa gratii. Cu toate acestea, studiul Departamentului de Prevenire a Criminalitatii arata ca bandele identificate sunt rapid inlocuite de altele. Cele mai multe gasti de acest gen au fost identificate in sectoarele 1 si 6, analiza politiei aratand ca aici criminalitatea si infractionalitatea au depasit cu mult celelalte zone ale Bucurestiului.

» Gastile se inmultesc
Studiul arata ca, in 2006, in Capitala erau 89 de gasti de cartier, iar in 2007 erau cu sase mai putine, pentru ca numarul lor sa ajunga la 54 in 2008. In schimb, in ceea ce priveste grupurile de la coltul strazii, politistii aveau in evidenta, in anul 2006, 51 de grupari, iar in 2007, numarul lor scazuse la 44. Numarul baietilor de cartier regrupati la coltul strazii s-a marit insa in 2008, cand politistii au identificat 68 de astfel de gasti.

Sursa: Romania Libera

Click aici pentru a citi articolul original
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...